Diagnoza i zapobieganie cukrzycy

Diagnoza i zapobieganie cukrzycy

Cukrzyca typu 2 oraz poprzedzający ją stan przedcukrzycowy zostały sklasyfikowane w naszym współczesnym społeczeństwie przez WHO jako pandemia. Cukrzyca, którą niegdyś uważano za chorobę związaną z procesem starzenia się, z powodu niewłaściwych wyborów w zakresie żywienia i stylu życia, obecnie dotyka coraz młodszych populacji. Zapobieganie cukrzycy daje nadzieję tym pilnym przypadkom. Jedno badanie stało się złotym standardem w kryzysie zdrowia publicznego: chodzi o badanie rozpoznające cukrzycę, hemoglobinę A1c lub HbA1c.

Jakie poziomy hemoglobiny A1c oznaczają cukrzycę?

A1c to powszechnie uznawany i dokładny wskaźnik poziomu cukru we krwi człowieka z okresu ostatnich 2-3 miesięcy. Test ten opiera się na białku czerwonych komórek krwi, hemoglobiny, i mierzy, ile glukozy dołącza się do niej z czasem. A1c to procentowa wartość stosunku hemoglobiny glikowanej do zwykłej hemoglobiny. Poziomy A1c dla zdiagnozowania cukrzycy muszą wynosić przynajmniej 6,5% (47 mmol/mol). Grupy, takie jak Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne, ustanowiły poziom A1c wskazujący na stan przedcukrzycowy, który wynosi między 5,7% a 6,5% (39 mmol/mol do 47 mmol/mol)1. Norma ta służy specjalistom i pacjentom jako system wczesnego ostrzegania, dzięki któremu mogą omówić strategie zapobiegania stanowi przedcukrzycowemu i cukrzycy typu 2. W przypadku wielu osób można było nie tylko kontrolować poziom glukozy we krwi, ale nawet wyjść ze stanu przedcukrzycowego, zanim zamieni się on w cukrzycę. Mając wiedzę o poziomie A1c we krwi, ludzie mogą przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem w przyszłości.

Sposoby na zapobieganie cukrzycy

Dobra wiadomość dla tych, którzy w teście A1c uzyskali wynik wskazujący na stan przedcukrzycowy jest taka, że jest on w 100% odwracalny. Wiele środków zapobiegania cukrzycy można łatwo wdrożyć w swój plan dnia. Zmiana diety, odżywianie, aktywność i ćwiczenia – oto udowodnione sposoby na zapobieganie cukrzycy. Cukrzyca typu 2 objawia się zakłóceniem tego, w jaki sposób nasz organizm przechowuje i wykorzystuje energię. Zaburzenia metabolizmu mają charakter kompleksowy. Mechanizmy biochemiczne leżące u przyczyny cukrzycy nie zostały jeszcze do końca zrozumiane, jednak przyczyny cukrzycy typu 2 są podstawowe i dobrze znane. Bardzo wysoka wartość energii spożywana z żywnością każdego dnia, niski poziom energii spalanej przez nasze wiodące siedzący tryb życia organizmy, w połączeniu z dysproporcją składników odżywczych w tym, co jemy – to idealna zbitka przyczyn, które doprowadziły do obejmującej cały świat pandemii cukrzycy. Zburzenie tych w wysokiej mierze kulturowych przyzwyczajeń, określenie ich na nowo i wzięcie za nie odpowiedzialności – to klucz do zapobiegania cukrzycy.

Zapobieganie cukrzycy za pomocą diety

Badania naukowe pokazują związek pomiędzy tym, jak się odżywiamy a wystąpieniem cukrzycy. Chodzi o świadomość, jakiej żywności należy unikać przy cukrzycy, ale też o podkreślenie, że cukrzyca pojawia się jako odpowiedź naszego organizmu na niezdolność do wykorzystania całej tej energii z pożywienia, jakie spożywamy. Przyzwyczailiśmy się już do dużych, nowoczesnych porcji i masy zawsze dostępnych przekąsek. Na nasze diety składają się bogate w kalorie i przeładowane sodem tłuszcze, a szczególnie cukry, które tworzą duże posiłki pochłaniane za jednym razem. Takie postępowanie stoi w całkowitej sprzeczności do stylu jedzenia opartego na zbieractwie i naturalnych pokarmów, które pozwoliły na ewolucję ludzkiego organizmu. Rolnictwo na ogromną skalę i fabryczne przetwarzanie pożywienia często odzierają zjadany przez nas pokarm z niezbędnych składników odżywczych. Wśród pożywienia, którego powinni unikać diabetycy, są przetworzone węglowodany z niewielką ilością lub bez zawartości błonnika. Błonnik pozwala łagodzić napady głodu w naszym organizmie, gdyż spowalnia wchłanianie cukrów. Pokarmy, których należy unikać, to makarony i pieczywo z białej mąki, której pozbawiono bogatej w błonnik krupy, a także przetworzone soki z wysoką zawartością rozpuszczonych cukrów, jak i wszystkie produkty z syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy2. Kluczem do zapobiegania cukrzycy dzięki diecie jest wiedza, spożywanie produktów z niższych poziomów łańcucha pokarmowego, jak i krytyczna analiza etykiety ze składnikami produktu. Spożywanie pełnoziarnistych produktów, liściastej zieleniny, tłustych ryb i zdrowa, inspirowana śródziemnomorską, dieta to początek drogi we właściwym kierunku.

Zapobieganie cukrzycy dzięki ćwiczeniom

Świetnym sposobem na zapobieganie stanowi cukrzycowemu i cukrzycy są regularne ćwiczenia. Długoterminowa nadwyżka pokarmowa w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej otwiera drogę do hiperglikemii, nie wspominając o tym, że stanowi główną przyczynę coraz większej liczby osób z otyłością. Aktywność fizyczna nie tylko zwiększa produkcję insuliny, ale też szkoli organizm, by zużywał zapasy energii wydajniej oraz zmniejsza insulinooporność. Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się poczuć zamglonym i zauważyłeś, że Twój rower zbiera kurz, a może nie pamiętasz, kiedy ostatnio sznurowałeś buty do biegania? Jednym ze znaków wskazujących na poziom A1c świadczący o cukrzycy jest opieszałość umysłowa. Ale aby poczuć skutki wysokiego poziomu glukozy we krwi, nie trzeba mieć wyniku w granicach diagnozujących cukrzycę. Ruch to podstawa zdrowia metabolicznego i rzutkiego umysłu. Dostarczana organizmowi energia powinna równać się jej wydatkowi.

Jak cofnąć stan przedcukrzycowy?

Stan przedcukrzycowy można w 100% odwrócić. Zdrowa dieta oraz regularna aktywność fizyczna mogą cofnąć stan przedcukrzycowy. Proces ten rozpoczyna się od wiedzy o poziomie A1c we krwi, świadomości własnego stylu życia i nawyków, które zwiększają insulinooporność, a także zaangażowania i chęci podjęcia wyzwania. Opóźnienie wystąpienia stanu przedcukrzycowego, zapobiegnięcie czy cofnięcie go całkowicie jest w zasięgu każdego. Wśród prostych i sprawdzonych, potrzebnych zmian w stylu życia, są utrata wagi, 30 minut spaceru pięć razy w tygodniu oraz dieta bogata w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik oraz uboga w przetworzone cukry i węglowodany.

Test HbA1c Zinzino

Zapobieganie cukrzycy zaczyna się od wiedzy. Test HbA1c od Zinzino wyróżnia się dzięki połączeniu wyczerpującego kwestionariusza z danymi badania krwi. Dane z laboratorium zostają skontekstualizowane oceną stylu życia, by skomponować spersonalizowany poradnik na temat diety, suplementacji, ćwiczeń i aktywności fizycznej. Efektem jest spójny zestaw zaleceń opartych na indywidualnych potrzebach pacjenta. Test suchej kropli krwi jest prosty, łatwy w wykonaniu i wygodny w odesłaniu. Test ten opracowało i przetwarza laboratorium Vitas Analytical Services A/S, czołowy usługodawca w tym zakresie, na podstawie wytycznych Zinzino. Całościowe badanie Zinzino HbA1c Test zapewnia kluczowe wnioski na temat panowania nad glukozą we krwi, które pozwalają przejąć kontrolę nad przyszłością swojego zdrowia.

Twój spersonalizowany plan suplementacji w trzech prostych krokach

Sprawdź swój długoterminowy poziom cukru we krwi w świetle obecnego stylu życia i zadbaj o długotrwałe zdrowie i dobre samopoczucie. 

Nasz Protokół zdrowotny wraz z ukierunkowanymi na konkretne działanie suplementami przywraca w Twoim organizmie balans omega-6:3, zdrową przemianę materii i prawidłową pracę układu odpornościowego.

Krok 1: Balans: BalanceOil+ wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca i mózgu
Krok 2: Odnowa: ZinoBiotic+ pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit.
Krok 3: Wsparcie: Xtend dodaje energii i poprawia funkcjonowanie kości oraz stawów.